Изберете вино

0

Чувствате ли се объркани и безпомощни, когато трябва да изберете вино в супермаркета или в ресторанта? Омръзнало ли ви е да обикаляте около щандовете с бутилки, без да имате и най-малка представа на коя да заложите? Нормално е, защото разнообразието от вина е огромно. Но ако искате да можете да различавате хубавите от некачествените или да спрете да купувате това с най-красив етикет или в промоция, има няколко основни неща, които трябва да вземете предвид. Предлагаме ви съвети, които значително ще улеснят избора ви.

Съобразете се с менюто

Съчетаване на виното с храна е цяла наука, но изобщо не е нужно да сте запознати с най-сложните й постулати, за да се предпазите от грешка. Достатъчно е да запомните основните, които са следните:

  • Леките храни като риба, пиле и салати се консумират с леки вина – шардоне или каберне совиньон например. На по-тежките като говеждо, свинско, дивеч и паста с доматен сос отиват вина с плътно тяло – пино ноар, зифандел или мерло.
  • Пикантните ястия трябва да се комбинират с по-сладки вина като совиньон блан, ризлинг и пино гри.
  •  На ястия, приготвени на барбекю (абсолютен хит през лятото), по правило отиват бели вина, освен ако не става дума за червено месо.
  • Десертите се комбинират с бели вина.
  • Ако няма да консумирате виното с храна, е най-добре да заложите на совиньон блан, ризлинг, пино ноар или каберне совиньон. Розето също е добър вариант. То е два основни вида – сухо и сладко. Те трудно се различават само по цвета, но като цяло сухото е по-бледо. Освен това е по-ароматно и изглежда по-красиво в чашата.
  • Мит е че червените вина не бива да се пият охладени. Ако ги предпочитате пред белите за лятото, спокойно заложете на някой по-ароматен вариант и го оставете за около половин час в хладилника, преди да отворите бутилката.

Изберете региона

Тъй като особеностите на почвата влияят значително на вкуса на гроздето, произходът на виното е ключов за неговите характеристики. Казано с други думи шардоне от Франция може да бъде много различно от австралийското, например. Разбира се, не е нужно да сте наясно с най-дребните различия между географските региони. Но ако искате да експериментирате извън българските вина и се колебаете между тези от стария и от новия свят, най-добре заложете на първите – френски или италиански. В случай, че сте новаторски настроени, пробвайте чилийско, арженстинско или австралийско вино, които през последните години завоюват все по-големи успехи на международния пазар.

Внимавайте с годината

Противно на общоприетото схващане, виното не във всички случаи става по-хубаво, колкото по-дълго време минава. Много често дори се случва точно обратното. По правило повечето червени вина придобиват по-добър вкус, ако отлежат известно време. Това обаче не означава, че не бива да купувате по-млади. Белите вина, от друга страна, не стават по-хубави с „остаряването” си, а вкусовите им качества се влошават. Затова колкото по-скоро след производството им се пият, толкова по-добре.

Тапа или капачка?

Повечето хора смятат, че бутилка с капачка, вместо с коркова тапа, е белег за ниско качество на виното. Това не може да бъде по-далеч от истината. Купуването на бутилка с капачка е мнго практично, особено за пикник или пътуване. Освен това така се избягва риска от разтрошаване на тапата във виното. Това се случва по-често, отколкото вероятно предполагате, и освен че е неестетично, може да влоши вкуса на виното.

Цената

Схващането, че цената на виното е в правопропорционална зависимост с качеството му, като цяло е правилно. Но това не означава, че трябва да пръскате луди пари за хубава бутилка. Разбира се, има голямо значение какво точно е виното и къде е произведено, но при всички положения е препоръчително да се ориентирате в диапазона 5 и 12 лева. По-ниската цена предполага, че ще рискувате с качеството, а по-високата вече отива към прахосничество. Но ако пък можете да си го позволите, не се замисляйте, защото удоволствието е гарантирано.

Categories: Wine & Dine

Tags:

Leave A Reply