За петте най-големи врагове на нашата кожа

0

Ще се спрем най-напред на кожата на лицето – най-откритата част от нашето тяло. Тя има дебелина само 1 мм и при това е постоянно изложена на всички неблагоприятни влияния.

За да запазим кожата свежа и гладка чак до напреднала възраст, важни са системните грижи, които се състоят в редовното й снабдяване с хидратиращи и хранителни вещества, включително и мазнини, в необходимото количество. Преждевременното отпускане на кожата може успешно да предотвратим с модерните козметични средства. Комплексната борба против застаряването на кожата има правила, чието познаване е от решаващо значение за предпазването й.

Враг № 1 – Слънчевите лъчи

Прекаленото излагане на слънчевите лъчи се отразява неблагоприятно върху кожата. Жените, които работят на открито, не могат да избегнат това влияние, затова трябва да предпазват нежната кожа на лицето си. На първо място те трябва да носят на главата си кърпа или шапка с широка периферия и редовно да поддържат кожата си с подходящи кремове или масла, съдържащи филтър против ултравиолетовите лъчи. Предпазващите средства се нанясят няколко пъти през деня, а вечер раздразнителната кожа се успокоява с компрес от лайка.

Не по-малко е подходящото дозиране на слънчевите лъчи. През първите дни може да си позволим само кратък престой на слънце. Постепенно увеличаваме престоя. Ако работата позволява, всеки трети или четвърти ден избягваме да стоим на слънце, за да може кожата да се възстанови достатъчно.

Враг № 2 – Вредните изпарения и сухият въздух

Много от нас не си дават сметка колко неблагоприятно влияят върху нашата кожа прахът, пушекът, вредните изпарения. Неблагоприятно е и влиянието на прекалено сухия въздух в помещенията с централно отопление. Ефикасни предпазни средства са подходящите козметични препарати, повишената хигиена на околната среда, редовното почистване на кожата с тоалетно мляко.

В помещенията с централно отопление добре влияят стайните растения и овлажняването на въздуха чрез механичен овлажнител или чрез поставяне на съд с вода (може и мокри кърпи) върху радиаторите.

Враг № 3 – Пушенето

Големият брой изпушени цигари се отразяват на кожата зле. Влиянието на никотина и останалите вредни вещества се проявява в свиването на фините капиляри на кожата и затрудняването на естественото й подхранване. При повечето жени, които изпушват дневно над 10 цигари, се наблюдава преждевременно увяхване на кожата.

Враг № 4 – Препаратите

Всички препарати за пране и чистене, които ни улесняват в поддържането на домакинството, вредят на нашата кожа, туй като я изсушават и обезмазняват. Редовните грижи за кожата и специално за кожата на ръцете, които са в допир с препаратите, както и използването на ръкавици и др., са най-подходящото средство против тяхното въздействие.

Враг № 5 – Неправилните грижи за кожата

Предпоставка за правилните грижи за кожата на лицето е основното й познаване. Това, което е подходящо за една кожа, може да има неблагоприятни последици за друга. Съветът на дерматолога ще ни помогне да намерим най-подходящите козметични средства за себе си.

Leave A Reply