Защо косата пада през зимата?

0

Мразовитите ветрове, сухите отоплени помещения и дебелите шапки съсипват и най-здравата и красива коса през зимата. Тя е подложена на голям стрес от тези фактори и затова през студените месеци рискът от опадването й е най-висок.

Сега е времето да насочите козметичните си грижи към косата. Един от най-сериозните проблеми е сухият въздух. Това не се отнася само за топлите помещения, но и за въздуха навън. Освен това с всяко понижаване на температурата с един градус мастните жлези намаляват производството на себум с 10%, докато не спрат напълно да произвеждат себум при температура минус 8С. Така косата става суха, тънка, къса се и пада.

Дебелите вълнени шапки също създават неприятен климат за косата и кожата на главата, което често води до сърбеж. Изобилието от шампоани в магазините и аптеките пък обърква много жени и по-често те правят грешен избор, купувайки продукт само според рекламата му. Далеч по-важно обаче е козметиката за глава да отговаря на нуждите на косата. Не винаги действието на шампоана е описано добре на опаковката, а често производителите ползват и подвеждащ текст. Затова е добре да четете по-внимателно съставките на продукти и да не се предоверявате на съветите на приятели.

За твърда и къдрава коса се препоръчват кремообразните и освежаващи шампоани. Те трябва да съдържат масло от ший, кълнове и масло от лешник. Всички тези съставки орлажняват и омекотяват косъма. За фина и мазна коса пък трябва да се избягват именно кремообразните шампоани и балсами. Продуктите трябва да са с лека консистенция и да съдържат пантенол. Той подобрява дебелината на косъма и намалява отделянето на себум, виновен за омазняването. Балсамите под формата на спрей със силикон са изключително подходящи за този тип коса, защото не достигат до скалпа и не допринасят за допълнителното омазняване. Шампоаните също може да са със силикон, защото връщат обема в косата и тя изглежда по-гъста.

За суха и изтощена коса се препоръчват балсами и шампоани с ултрахидратация. Те трябва да са богати и на витамини и минерали, които да подхранят косата и са възстановят естственото й състояние. По-силни балсами, които се впръскват, а не се втриват в скалпа, са нужни на боядисаната и третирана. В повечето случаи при третираните коси корените са мазни, а краищата остават сухи. Балсамът и шампоанът трябва да са без наличието на силикон. тъй като той може да нанесе щети на боядисаната коса.

Leave A Reply