Грижи за лицето

0

Състоянието на кожата зависи преди всичко от състоянието на нервната система. Бодрото и весело настроение импулсират не само кръвообращението, но и функциите на кожата. Обратно, при тъга и неприятности дейността на мастните и потните жлези се затормозява, кожата не получчава ободряващи импулси от нервната система, вследствие на което става бледа, суха, започва да се лющи и т.н.

Храненето и състоянието на храносмилателната система също оказват голямо влияние за състоянието на кожата. Храната трябва да бъде достатъчна, разнообразна и вкусна. Силно солените, киселите, лютивите и с много подправки храни трябва да се избягват. Вечер не бива да се приемат бобови храни. Добре е да се консумира по 0,5 л прясно или 0,5 кг кисело мляко дневно. Храненето трябва да става в едни и същи часове /вечер поне два часа преди лягане/. Трябва да се консумират също много сурови плодове и зеленчуци. Те са богати на витамини и минерални соли, които са абсолютно необходими за доброто състояние на кожата. Черният хляб е по-полезен от белия, защото подобрява дейността на червата и подобрява храносмилането.

Алкохолът и тютюнопушенето влияят отрицателно не само на общото здравословно състояние, но и на кожата. Пиячите са с повяхнала кожа на лицето и силни разширени йапиляри по носа и бузите; тези, които злоупотребяват с пушенето, са с бледа, сива кожа, която лесно се дразни и възпалява.

При нормална кожа

Нормалната кожа не е нито много суха, нито много мазна. Тя е гладка, опъната, еластична, чиста, свежа, без бръчки и други недостатъци, като петна, пъпки, черни или бели точки, разширени пори или кръвоносни съдове и пр. Понася добре обикновените козметични средства и не се влияе от атмосферните промени.

За съжаление с течение на времето, след 25-30 годишна възраст, кожата започва да става суха най-напред по бузите и слепоочията, а след това – по челото, носа, около устата и брадата. С напредване на възрастта тя постепенно засъхва и по тези мазни места – става суха, залющена и грапава.

Нормалната кожа изисква хигиенни грижи и преди всичко редовно измиване. Добре е лицето да се измива вечер преди лягане с мека, хладка /17-20 C/ вода и сапун, най-добре обикновен тоалетен, глицеринов или млечен. През нощта кожата отново леко се доомазнява с тънък слой, който я защитава от неблагоприятните външни условия през деня. При често миене само с гореща вода кожата се обезмаслява прекомерно, капилярите се разширяват трайно и се получава неприятна постоянна червенина по бузите и носа. Освен това кожата става: по-суха, повяхнала, отпусната и нееластична. Ето защо след измиване с топла вода лицето трябва да се изплаква със студена вода, която свива кожните капиляри. След 25-30 годишна възраст е необходимо да се прилагат различни козметични процедури – масажи, гимнастика, парна баня и козметични средства.

При мазна кожа

Мазната кожа на вид е плътна и дебела, с по-груб релеш и по-широки пори, от които се отделя обилна мазна секреция. След измиване със сапун тя отново се покрива с мазнина. Секрецията на мастните жлези в кожата се увеличава или намалява под различни влияния – състоянието на нервната и храносмилателната система, състава на храната, външни /метеорологични. фактори, а понякога и неправилни хигиенни или козметични грижи. Така например употребата на тлъсти храни може да направи кожата на лицето по-мазна.

Когато мазната секреция се смеси с прах и олющени повърхностни кожни клетки, отворите на мастните жлези се запушват и по кожата се образуват т.нар. „черни точки“. Най-мазна е кожата в юношеската възраст, но тя не може да остане мазна до 40-50 годишна възраст.

Мазната кожа изисква по-специални грижи. Тя трябва да се ми поне веднъж дневно с топла вода /около 35 С/ и тоалетен сапун – бебе, млечен или козметичен. При миенето може да се използва гъба. След измиването лицето се подсушава добре с мека хавлиена кърпа.

Ако кожата се омазнява и се замърсява бързо, препоръчват се т.нар. солени процедури. Те се извършват, като с памучен тампон, натопен в сапунена пяна и поръсен с готварска сол, се правят кръгови движения по лицето в продължение на 1-2 минути, след което се измива с леко затоплена вода.

През деня кожата се почиства лесно и бързо с памуче, натопено в спирт, съдържащ 1-2% салицилова киселина /на 50 г 60-градусов спирт 1 г. салицилова киселина/. При мазна кожа не се употребяват мазни кремове, нито масла и други подобни, защото кожата още повече се омазнява. Такива мазила могат да се използват само при работа на открито, при силен студ и вятър.

Препоръчва се умерена употреба на пудра, защото прашинките й защитават кожата от действието на атмосферните влияния. Освен това те попиват мазнината и потта и кожата се изсушава и охлажда. За да не се пресушава кожата, отвреме на време сухата пудра се сменя с мазна, а 1-2 пъти седмично лицето се намазва с мазен нощен крем. През нощта лицето не се оставя с пудра. Сутрин то се измива, подсушава се и се намазва тънко с немазен крем, за да полепне пудрата.

За изсушаване и обезмасляване на кожата веднъж седмично се прилагат различни маски – каолинова, белтъчна и др., към които за свиване на порите прибавяме малко лимонов сок.

При мазна кожа трябва да се приемат в ограничено количество мазнини, тестени храни и сладки и да се избягват солените, лютивите и киселите храни. Препоръчва се вегетарианска храна – зеленчуци и плодове, плодови и зеленчукови сокове, млечни продукти. Разрешава се консумирането на варено нетлъсто месо, прясна риба и птиче месо.

При суха кожа

Сухата кожа е тънка и нежна, с едва забележими пори и незначителна секреция на мастните жлези. Тя е много чувствителна на външни влияния и дразнения – студена или гореща вода, варовита вода, различни видове сапуни и т.н. Ето защо, за да се запази за дълги години в добро състояние, за нея трябва да се полагат по-специални грижи. Без такива грижи кожата постепенно става все по-суха, започва да се лющи, загубва еластичността си и се отпуска. Незабелязано се появяват бръчки, отначало малки и едва забележими – в ъглите на очите, а по-късно ясно изразени – по челото, около устата и другаде.

Причините за сухотата на кожата са различни: по-малко на брой или по-слабо активни мастни жлези; възрастта, храната и храносмилането; състоянието на нервната система и жлезите с вътрешна секреция; условията на труд и живот. Кожата може да бъде обезмаслена и в резултат на неправилни хигиенни и козметични грижи – честото миене със сапун, недостатъчно изсушаване след измиването, продължителното излагане на силен студ, вятър или слънже, резки промени в температурата на въздуха, прекомерна употреба на суха пудра, немазни кремове и др.

За лицето със суха кожа трябва да се полагат сериозни грижи още от 25-30 годишна възраст. Между тях важно място заема миенето. Сапунът, от който жените със суха кожа почти трябва да се откажат, трябва да е мазен или поне неутрален. Лицето се измива вечер, за да може мазнината, отделена през нощта, да омазни кожата. То се извършва с хладка /с температура не по-висока от 10 С/ или с топла вода. Ако кожата понася сапуна /не се зачервява и не се залющва/, тя може да се измива със сапун и мека вода през 2-3 дни. В останалите дни тя се почиства с тоалетна вода или мляко.

Сутрин лицето се намазва с мазен дневен крем. Върху него може да се постави мазна пудра.

При суха кожа парните бани, почистването със спиртни разтвори, горещите бани и др. да се избягват, защото силно изсушават и обезмазняват кожата. Омазняването на кожата може да се подобри чрез приемането на подходящи храни, богати на мазнини, въглехидрати и витамини /особено витамин А/.

Leave A Reply