Грешки при онлайн интервю за работа
Интересно

Грешки при онлайн интервю за работа

Ситуацията в последната година промени живота ни като цяло. Пандемията с коронавирус накара много фирми да позволят на работниците си да работят от вкъщи и да се сведе до минимум престоя в офиса. Това включва и интервютата за работа, които много често започнаха да се провеждат онлайн. Това до голяма степен затруднява мениджърите, които по-трудно могат да преценят кой кандидат е подходящ за свободната позиция, без да бъде осъществен реален контакт. За кандидатите това също е нещо ново и допълнително затруднение в търсенето на работа. Ситуацията, в която COVID-19 ни вкара, стана причина и за много често допускани грешки от търсещите работа по време на онлайн интервю.

Закъснение. Когато става въпрос за интернет връзка, винаги има опасност от технически проблем, който да не ви позволи да се включите на време. Това закъснение може да ви коства много, особено ако работодателят държи на точността. Направете разговор няколко минути по-рано и няма да се притеснявате от технически затруднения в последната минута, които да провалят усилията ви. Няма нищо по-лошо от това да започнете интервю за работа  стресирани и разсеяни. Винаги потвърждавайте подробностите за интервюто си преди деня на срещата си, за да сте сигурни, че сте навреме и подготвени.

Липса на практика с технологиите. Винаги, когато ви предстои нещо важно, трябва да се подготвите за него. Същото важи и за интервюто за работа, когато е онлайн. Запознайте се с технологията за видео разговор, за да можете винаги да реагирате на време. Изтеглете предварително програмата, по която ще протече интервюто и разберете всичко за нейното меню преди началото на комуникацията.

Не бъдете разхвърляни. Когато започне интервюто ви, трябва да сте сигурни, че пред вас има всичко необходимо за разговора. Поставете вашите документи, CV, препоръки, дипломи на удобно място, за да може, когато ви бъде зададен въпрос за някое от тези неща, да имате възможност веднага да отговорите и да покажете всичко, което се изисква от вас.

Не сядайте някъде, където е разхвърляно. Има и странични неща, които могат да направят лошо впечатление на работодателя. Някои от тях дори може да не са свързани конкретно с интервюто. Не сядайте някъде, където е разхвърляно и зад вас се вижда хаос. Фонът е важен в провеждането на подобно интервю за работа, а често е подценяван. Той може да говори много за вас и да покаже на мениджъра с какъв човек говори в момента. Бъдете подредени, спретнати и покажете, че имате вкус към детайла.

Tagged , ,
на горе