Синузита – опасен за очите

Мнозина си мислят, че хремата (с която започват всичките многобройни разновидности на синузита) въобще не е болест. И често се шегуват, че нелекуваната хрема минава за седмица, а лекуваната за 7 дни. За съжаление обаче, усложненията на синузита никак не са смешни – силно главоболие, изменения или загуба на зрението, изместване на очната ябълка и т.н.

У нас е регистриран дори смъртен случай, но по вина на пациента – той отказал да се лекува, докато заболяването не засегнал мозъчната обвивка. Опасността за здравето от синузита се изразява в натрупване на гной в околоносните кухини. Това предизвиква възпаление и болка в прилежащите тъкани и органи.

Да се изведе гнойта оттам и да се унищожи огнището на възпалението е основната задача на лечението. За целта има една народна рецепта, която помага на кухините да се самопочистят. Това е сокът от циклама. Необходимо е обаче дива циклама, расла на воля сред природата. У нас тя е позната повече като ботурче.

Рецептата с грудка на ботурче е от баба Ванга. Според пророчицата се взима коренът, настъргва се на по-ситно ренде и от получения сок в двете ноздри се капват по 2-3 капки. Процедурата се прави само веднъж на ден, тъй като течността е отровна. Повтаря се три дни до пълно облекчаване на състоянието.

Друго средство, доказало се в облекчаване на болката в синусите е морската сол. Вземете два памучни чорапа, сложете в тях по 3-4 препълнени супени лъжици морска сол. Завържете чорапите и загрейте за 1 минута в микровълнова фурна. Можете да наложите топлите чорапи с морска сол върху челото или от двете страни на бузите ви. Дръжте докато изстинат. Ако имате нужда – затоплете отново и наложете.

Ето и едно кратко видео за повече информация (на английски): Какво е синузит

Comments are closed.