Бягство от затвора… на времето!

0

Когато попитали известната френска актриса Бриджит Бардо в какво се крие тайната на нейната красота, тя отговорила: „Никога не съм обърквала бурканчетата на дневния и нощния си крем.“ Звучи странно? Защо, след като малките кутийки крият невероятни благотворни свойства за хубавия вид на кожата ни и за нейната младост?!

Дневна стража

Каймак с необичаен произход

Съвременните козметолози и дерматолози са напълно съгласни с актрисата: състоянието на кожата ни се мени буквално всеки изминат час. Вечер тя съвсем не е такава, каквато е била на сутринта, ето защо е логично да полагаме и различни грижи в различните отрязъци на денонощието.

Думата „крем“ произхожда от английската „cream“ и буквално означава сметана или каймак. Първата козметика, използвана от египетски красавици и взаимствана през вековете от не една и две известни жени, е представлявала каша с цвета и текстурата на вкусното изкушение. Приготвяла се от восък, бадемово масло, вода и спермацет (вещество, извличано от главата на кашалот). Тогава, разбира се, кремовете не са се делели на дневни и нощни – разграничението е сравнително от скоро.

1. През нощта горните слоеве на кожата губят влага и се дехидратират. По тази причина на лицето ни се появяват бръчици. Нерядко се учудваме как, преди да си легнем, ги е нямало, а след сън са се задълбочили. Доказано е, че подобен вид бръчки се появяват у тези жени, които спят по корем или се въртят. В първия случай през нощта лицето оттича, а във втория – търкането във възглавницата води до изпръхване на кожата. Едно е сигурно: те не ни правят по-красиви.

2. Сутрин епидермисът стрда от липса на достатъчно влага, но по-дълбоките слоеве на дермата, обратно, са пренаситени. Специалистите твърдят, че това се дължи на дългото стоене на тялото в хоризонтално положение. Ето защо сутрин повечето жени изглеждат подпухнали и с торбички под очите. Организмът ни извършва опити да възстанови баланса си посредством обмяна на притока на кръв. Той вива кръвоносните съдове, за да спадне оттичането. В резултат изглеждаме пребледнели, а в желанието си да прикрием това попрекаляваме с декоративната козметика. За да не го допуснем, най-добре е при възможност да не се гримираме скоро след събуждане, а да изчакаме около час. Обратно – специалистите съветват да нанесем дневния крем колкото е възможно по-бързо.

Не бива да се заблуждаваме, че дневният крем ще възпроизведе еднакъв ефект, ако го нанесем следобед вместо рано сутрин!

3. На много светъл фон несъвършенствата на кожата изпъкват и започва да ни се струва, че многобройни пъпки са ни избили през нощта. Това не е така. Просто сутрин сме по-чувствителни към външния си вид и имаме склонност да се вглеждаме по-внимателно в отражението си. Много рядко видяното там ни харесва. Но това е само защото не сме нанесли дневния си крем. Формулата му е специално разработена, за да се справи с проблемите на кожата ни след съня – да хидратира епидемиса, да възстанови баланса на влагата в дермата, да нормализира секрецията на мастните жлези (тя се повишава между 10 и 12 сутринта, ето защо кожата ни започва са „блести“).

Ако забравим да нанесем крема, който е добре да бъде обогатен със SPF фактор, съставки, които стимулират производството на колаген и защитават еластина, пчелен восък и растителни серамиди, кожата ни ще остане беззащитна пред слънцето и агресията на външните и вътрешните влияния. Между 8 и 12 часа тя е най-възприемчива към козметичните процедури и откликва най-пълноценно на средствата, целящи да запазят добрия й вид. Ежедневните грижи са необходими, ако искаме огледалото да отразява образ, който да ни харесва.

Нощна стража

Приспивна песен за кожата

1. През деня под влиянието на ултравиолетовите лъчи и неблагоприятната околна среда върху повърхността на лицето ни се напластяват активни форми на кислорода (т.нар. свободни радикали). За да се радваме на здрава и изпълнена с тонус кожа, е необходимо вечер да ги неутрализираме с помощта на естествени антиоксиданти. Между тях: витамини А, Е, С, Р, както и коензим Q10 и микроелементът селен. Задължително в списъка на компоненти на нощния ни крем трябва да присъствар поне един-два от гореизброените.

2. В края на деня кожата ни е изчерпала всичките си водни запаси и се е „обезводнила“. Необходими са й питателни и хидратиращи компоненти – витамин F, хиалуронова киселина, колаген, еластин, ланолин, пантенол, аминокиселини, олигопептиди, омега 3 мастни киселини и масла: маслиново, облепихово (облепихата е вид ягодоплодно растение), шипково, жожоба, алое вера, бадемово…

3. Вечерта и през нощта се усилва притокът на кръв към лицето, поради което още по-осезателно се усещат евентуалните раздразнения и алергични реакции на кожата. Същевременно с това се увеличава и задържането на течности в тъканите. Ако не искаме на сутринта да се борим с отоците, не бива да пропускаме използването на нощем крем. Разбира се, средствата на декоративната козметика биха могли да прикрият несъвършенствата на кожата ни сутринта, както и следите от повяхване на тена през деня. Гримът обаче трябва да се отстрани още щом се приберем у дома, а не непосредствено преди сън. Това е необходимо, за да може кожата ни да си почине малко и да бъде по-възприемчива към нощната грижа, която ще нанесем.

За да се събудим със свеж тен, е препоръчително да нанасяме нощния крем на тънък слой поне час-два преди сън. Най-подходящото време е между 19 и 21 ч. Тогава клетките ни започват активно да поглъщат кислород, делят се и се възстановяват два пъти по-интензивно, отколкото през което и да е друго време. Следователно и възприемчивостта им към полезните съставки, заключени в бурканчетата с нощен крем, е най-голяма.

Ако 15-20 мин. след нанасянето имаме още следи от продукта и той не е попил, трябва обезателно да отстраним излишъка с помощта на хартиена кърпичка или памучен диск. В противен случай ще получим точно обратния ефект – кремът ще запуши порите, ще затрудни дишането на кожата ни и ще доведе до оттичането на лицето ни. Този проблем ни е познат? Най-вероятно не сме подбрали правилния крем (този, който съответства на типа ни кожа или възраст), има прекалено гъста консистенция или съдържа повече мазни съставки, отколкото се нуждаем. Другата възможност е да не сме почистили достатъчно добре лицето си, преди да нанесем крема. Тогава той остава на повърхността на епидермиса, наслоява се там и привлича водните запаси, вместо да проникне в слоевете на дермата и окаже ползотворното си влияние. Единственото изключение е нанокозметиката (тази, в която размерът на активните частици е много малък). Благодарение на големината на съставките си, която им позволява моменталното проникване в кожата ни, след полагането й тя не оставя никакви следи, подпухналост и отоци. По тази причина нанокозметиката може да се нанася непосредствено преди сън.

Да почувстваме разликата

По какво всъщност се различават дневния и нощния крем?

Най-вече по текстурата (при дневните кремове тя е по-флуидна, не толкова гъста) и по активните съставки. Продуктът, който нанасяме сутрин, има за цел да хидратира и защити кожата ни, а този, който използваме вечер – да я подхрани и възстанови. Ето защо нощните кремове съдържат повече подхранващи и регенериращи съставки, въпреки че и овлажняващите не липсват. Продуктите имат за цел да помогнат на кожата да се освободи от натрупаните през деня токсини. Те се отличавар с по-плътна и гъста консистенция и нямат слънцезащитен фактор.

Назад във времето

Кога е добре да започнем да използваме нощен крем?

Козметолозите твърдят, че той се превръща в необходимост след навършване на 25 години: тогава се появяват първите признаци на умора в кожата. Тя става по-суха, започва да губи еластичността си, понякога изглежда повехнала, на повърхността й започват да се появяват бръчици. Крайният „срок“ за започване на употребата на нощем крем е 30 години. Ако до навършване на тази възраст използването на продукта е пожелателно в зависимост от кожата ни, то след нея става задължително.

Не бива да забравяме и нежната област на околоочния контур: за нея също са необходими адаптирани грижи. Използването на специализирани кремове за тази зона на лицето се налага поради специфичната структура и дебелина на кожата, която има нужда от продукти, различни от дневния и нощния крем. Най-често тези, предназначени за околоочния контур, са под формата на гел, с ниско съдържание на мазнини и регенериращи функции.

Друга област , пренебрегвана от много жени, е шията. Непременно трябва да се погрижим и за нея, ако не искаме да се покрие с бръчки и отпусне. Вниманието, което трябва да й отделяме, не бива да бъде по-малко от това, което полагаме за лицето си. За целта можем да си послужим както с грижи, специално предназначени за тази област, така и с обичайните ни дневен и нощен крем. По-важното е да ги нанасяме правилно върху шията – от основата й към брадичката. Желателно е и кремът да не се втрива в кожата, а нежно да се разстила с кръгови движения.

Leave A Reply