Бърнаут и в работа, която обичаме – как да се справим

Бърнаут и в работа, която обичаме – как да се справим
Психология

Бърнаут и в работа, която обичаме – как да се справим

Синдромът на професионалното изчерпване или все по-популярен като бърнаут застига все повече хора. Той представлява изтощение от работата, независимо дали то е физическо или психическо.

Според общоприетото схващане до бърнаут се достига при негативна работна среда. В действителност обаче е възможно да се почувствате „прегорели“ и от работа, която харесвате. Макар всяко подобно преживяване да се проявява по различен начин, разбирането как се чувствате, когато го изживявате, е ключово, за да знаете кога и как да реагирате.

Що се отнася до това как да се справите с изгарянето на работа, която харесвате, напускането и търсенето на нова роля може да не е най-умният начин на действие. Какво обаче можете да направите в този случай?

По-долу намерете три съвета за справяне с бърнаута на работа, която харесвате, които също така ще ви помогнат да се снабдите с инструменти и ресурси за поддръжка за управление на симптомите, ако в бъдеще се появят случаи на подобно изгаряне.

  1. Разберете вашата ситуация

По дефиниция бърнаутът е причинен от прекомерен или продължителен стрес. Самосъзнанието е основно за управлението му, обаче ако сме свикнали да отговаряме на въпроса как се справяме с изрази като „добре“ и „всичко е наред“, разбирането как се чувствате може да бъде по-трудно, отколкото бихте очаквали.

Отделете време, за да обмислите добре как се чувствате психически, физически и емоционално. Ако трябва, може да си водите и дневник. В края на месеца прегледайте бележките си от предходните седмици, за да отбележите изненади или тенденции.

Ако пък сте физически изтощени, опитайте да създадете график за сън, да се движите редовно или да спазвате здравословен хранителен режим. Ако изтощението ви идва от умствено състояние, опитайте да подобрите границите си между професионалния и личния живот, като добавяте редовни почивки и вкарвате повече забавни и творчески дейности.

  1. Използвайте предимствата, които ви дава компанията.

Все повече компании започват да предлагат специални предимства за своите служители. Такива например могат да бъдат традиционното медицинско обслужване, ваучери за различни преживявания, преференциални условия за почивка на определени места или пък например безплатни курсове за повишаване на квалификацията. Всяка фирма е различна, така че се запознайте с политиките на вашата и се възползвайте от предимствата, които тя предлага. В крайна сметка вие сте си ги заслужили и няма от какво да се притеснявате.

  1. Почивайте си активно в свободното време.

Човек, който обича работата си, е готов да жертва свободното си време в името на това да довърши започнатото и да изпипа нещата до най-малкия детайл. Дори и когато не е в офиса, той е склонен да мисли за всички задачи, които го очакват на следващия ден. Вероятно такъв работник изглежда мечта за всеки ръководител, но за да сте пълноценни в това, което правите, ви трябва истинска почивка. Разбира се, понякога  е много по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Има много мениджъри, които изпраща имейли на служителите си по време на ваканция и когато те се връщат от платения си отпуск, се чувстват по-изтощени, отколкото когато са си тръгнали.

Психичното здраве никога не е било толкова важно, но за съжаление последните две години на пандемия, белязани до голяма степен от социална изолация и нарушена рутина, само ускориха процеса на бърнаут. Можете обаче да работите в тази насока, за да се предпазите от него.

Времето за почивка може да подобри работата ви, тъй като почивката помага на мозъка ви да се възстанови и дори да даде тласък на креативността. Така че не забравяйте да използвате пълноценно времето си за отдих. Посетете музей, направете кратка екскурзия с любим човек, вижте се с приятели или просто използвайте деня, за да спите малко по-дълго. Използването на свободното си време за нещо различно от работа е дълъг процес, но ще видите колко е полезно и забавно.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе