Брадата бъка от микроби

брадата
Интересно

Брадата бъка от микроби

Мъжката брада е идеален развъдник на редица инфекции, включително на себорея. Тя не е пощадена и от микози. Гъбичките, които се загнездват в нея, нараняват лицето по такъв начин, че кожата започва да прилича на пчелна пита с изтичащ секрет подобно на мед, откъдето днес идва и названието на болестта – lerion celsi.

Гъбичната инфекция засяга всеки косъм. Вследствие на това той се надува и окапва от възпалителния процес. Той може да се причини както от гъбички, така и от бактерии. И понеже микробната флора в областта на брадата е различна, възпалението много бързо скача от косъм на косъм и предизвиква инфекция, която прониква в дълбочина и много трудно се овладява.

В брадата може да се развие и себорея. Тя засяга не само брадата, а също така мустаците и веждите. Те изглеждат неприятно, но болестта се овладява доста по-лесно. Тя се дължи отново на едни гъбички от рода на maiassezia. Те са лечими, но изчистването от тях става по-бавно. Във всички случаи лекарите препоръчват обръсване на брадата.

Бактериите от брадата, веднъж попаднали в устата лесно могат да причинят заболяване. Вирусните инфекции могат да се предават и на други хора.

на горе