Целината ароматна и полезна

0

Произлизам от диво растение, което се среща в блатисти местности, предимно в Европа и Азия. В Америка попадам в началото на XIX век. А в България ще ме откриете по Черноморието и по поречията на големите реки – Дунав, Струма и Марица. Първоначално са ме използвали като лечебно растение, чак през XVII век навлизам в кухнята на различните народи. Коренът и стъблата ми се използват като зеленчук, а листата ми –  като подправка. Вие със сигурност ме познавате добре и знаете, че съм ароматна, вкусна и много полезна. Така е, защото съм отличен източник на витамин А, К, С, и бета-каротин, както и на фолиева киселина, калий, флавоноиди и витамин В6. Не съдържам мазнини и холестерол. Подходяща съм при редица заболявания, сред които стомашни оплаквания, ревматизъм, затлъстяване и др. Можете да ме консумирате както в суров вид – като добавка в салата или като сок, така и сварена в супи и различни ястия. Аз съм основна подправка в много туршии, свежа или сушена.

Categories: В кухнята

Leave A Reply