Спа у дома

0

Термините „спа” и „уелнес” станаха най-популярните чуждици в речника за здравословен начин на живот. Появяват се все повече студиа и хотели. Но съвсем не е задължително да ги посещаваме, за да проверим действието на някои от популярните им процедури. Още повече, че предлаганите там услуги струват цяло състояние.

Ароматична вана

Съставки: 2 чаши минерална вода, ¼ чаша водка, 8 капки лавандулово масло. Смесете съставките и съхранявайте получената смес в хладилник. Ползвайте я до 1 седмица.

Вани за краката

Съставки: течен сапун, пресен розмарин, стъклени топчета. Налейте в съд с топла вода, добавете няколко капки течен сапун, пресен розмарин и поставете стъклените топчета, за които се смята, че оказват масажно действие. Розмаринът и топлата вода способстват за отпускането и бързото премахване на умората.

Вани за лице

Съставки: изсушен розмарин или лавандула, вряла вода, хавлия. Поставете билката в съда с вряла вода и след няколко секунди отстранете от котлона. Покрийте главата си с хавлия, наведете се над парата и в продължение на 5 минути вдишвайте изпаренията – смята се, че тези вани почистват порите. Не се препоръчват на хора с чувствителна кожа, тънки кръвоносни съдове на лицето или акне.

Билкова отвара за вана

Билките още в древността са се използвали не само за лечение, но и за отпускане и стимулиране. За премахване на умората във ваната може да се използват лайка, роза, листа от мушкато, жасмин, лавандула. Босилекът, майораната, лимоновата върбинка и розмаринът се прилагат за стимулиране – най-вече на органите на чувствата.

– 1 вариант: 4 с.л. билки се кипват с 4 чаши вода, течността се прецежда и се добавя във ваната

– 2 вариант: билките могат да се поставят в марля или друг тънък памучен плат, който трябва да се потопи във ваната.

Categories: Красота

Leave A Reply