И шал, и шапка

0

Плетените аксесоари са абсолютен хит този сезон. Заложете на тях и няма да сгрешите!

Те са симпатични, закачливи, непретенциозни, предават младежки вид и в същото време са безкрайно практични, но най-вече – топли, много топли. Става дума за плетените допълнение към облеклото. Шапка, шал и ръкавици – това са не просто най-важните, а задължителните аксесоари през зимния сезон. Разбира се, има и изключения сред плетивата, но те се броят на пръстите на едната ръка.

СПОРЕД ДРЕХАТА

Ако се колебаете на какво точно да се спрете при големия избор, с който разполагате, или просто искате да си купите/изплетете нещо ново за този сезон, предлагаме кратък пътеводител, който ще ви насочи как най-добре да съчетаете плетените аксесоари с тоалета.

Романтичен стил. Ако сте избрали пуловер или блуза в нежни цветове и ажурна плетка, то в никакъв случай не добавяйте грубо изплетени аксесоари. Много по-подходящи са баретите, ажурно плетени на две куки. Вместо традиционните ръкавици, добавете такива без пръсти или с друг артистичен детайл.

Спортен стил. На този тип облекло много добре стоят закачливите шапки с пампони, “уши“, “плитки“ и всевъзможни забавни допълнения. Алпийските шапки и модели са също добро решение.

Артистичен стил. Кой казва, че шапката и шала трябва да си приличат? Изобщо не е задължително да са еднакви – нито по цвят, нито по плетка. Още по-добре би било да изберете съвършено различни материи – например плетена шапка и текстилен шал. Преждите меланж са много подходящи за този стил.

Елегантен стил. Класиката си е класика. На елегантния тоалет – независимо дали е с пола, или с панталон, подхождат елегантни аксесоари. Те разбира се, могат да бъдат плетени, стига да се придържате към основните изисквания на този тип визия. Бихте могли например, да комбинирате каскет с дълъг шал в нюанси като тоалета.

Младежки стил. Имате нужда от обемна шапка, паднала на тила, и пухкав дълъг шал, който да увиете два пъти, около шията. Заложете на ярките, сигнални цветове, които са характерни и отличаващи се за този стил. Но само ако тоалетът е едноцветен или най-много в 2,3 тоналности, една от който да съвпада с този на шапката и шала.

ИЗБОР НА ШАЛ

Това зависи както от дрехата, така и от ефекта, който искате да получите. Така например,  за да постигнете френски шик, заложете на максимално изчистени като текстура и цвят тъкани и възможно най-простия селует – тесен шал и барета, нищо повече от това. Ако решите да акцентирате на артистичността, то бихте могли да използвате шал тип яка, изплетен на две куки и преплетен като плитка. Леко носталгичен, ретро ефект ще постигнете с голям триъгълен ажурен шал с ресни, който небрежно да заметнете на раменете си. А закачлива може да изглеждате с плетен триъгълен шал с дълги ресни, завързан нетипично – с острата  част отпред например.

ИЗКЛЮЧЕНИЯТА

Те приличат на топлите руски шапки, предназначени за големи студове. Сега обаче са моден акцент. Ще ги познаете по пухкавите допълнения от естествена или изкуствена кожа, големия обем, помпоните и типично “сибирската“ визия.

Categories: Мода

Leave A Reply